Toortatar


                                                  Tatar ja Karmeli toortatar

toortatar_1kg_IMG_7071_96Tatart on tuntud juba tuhandeid aastaid ja see on leidnud igakülgset kasutamist toidu, dieettoidu ja ravimtaimena organismi tervendamiseks. Võrreldes nisuga on tatras kõrgem aminohapete sisaldus. Valkude, rasvade, süsivesikute ja E-vitamiini poolest sarnaneb tatar teiste teraviljadega. Suurel hulgal sisaldub tatras elutähtsaid mineraalaineid ja vitamiine, karotenoide, ensüüme, lahustamatut kiudainet jm. Mikroelementidest leidub räni, fluori, niklit, vaske ja alumiiniumi aga rohkem kui üheski teises tangaines. Kuna tatar on gluteenivaba, siis saavad sellega oma toidulauda rikastada ka need, kes gluteenisisalduse pärast ei või süüa rukki-, nisu-, odra- ega kaeratooteid.

Ilma kestadeta tatraterade saamiseks tööstuses aurutatakse tatraterasid umbes 80 kraadi juures, kuni viljad-pähklid paisuvad ja eralduvad koorest. Seejärel kõik kuivatatakse ja tuulutamise teel eraldatakse kestad. Selliselt valmistatud tatratooted (tavakaubanduses müügil olev pruun tatar) muutuvad kahe kuu möödudes täiesti “surnud toiduks” – tatar ei idane enam ning annab organismile vaid mikroelemente ja kaloreid. Üha sagedamini puhastatakse tänapäeval aga tatrateri ehk eraldatakse neilt kestad mehaanilistes veskites nagu seda tehti vanasti ka Eesti taludes. Selliselt on võimalik saada tatrateri ja -tangu, millest toidu valmistamine on palju kiirem ning milles on säilinud kõik toitained, elujõud ja idanemisvõime. Toortatar on väga kasulik toiduaine. Temast valmistatud road on organismis hästi omastatavad ning annavad pikaaegse täiskõhutunde. Toortatar sobib pudruks, lisandiks kala- ja lihatoitudele ja küpsetistesse – seega nii soolase kui magusana.

tatrapeentang_IMG_7243_96Meie tatar on kasvanud Saaremaal ning pakume seda kõige ehedamal ja tervislikumal kujul. Praegu on võimalik toortatart saada tanguna, mis läheb kenasti idanema, peentanguna, toortatra jahuna ja toortatra täisterajahuna. Pakendi suurused jäävad vahemikku 0,5kg – 50kg.